Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Zavisnost od kapi za nos - porodični prijatelj sprej za nos

Zavisnost od kapi za nos - porodični prijatelj sprej za nos

Preterana upotreba sprejeva za nos može da stvori zavisnost od kapi za nos.

Jednog dana pacijent ulazi u moju ordinaciju sa velikim problemom, zavisnost od kapi za nos… odnosno zavist od prekobrojnog i svakodnevnog ubrizgavanja sprejeva u nos. Iako svestan da je to loše po njegovo zdravlje, žali se da ne može bez kapi ili spreja za nos. Pročitao je uputstvo na kom piše da se takve kapi ili sprejevi koriste samo 5 dana i da se striktno prepisuju od strane lekara, ali njegov život je horor ako kod sebe nema kapi. Ovo je gore od svake noćne more, kapi ili sprej ima svuda oko sebe, u džepovima, u kupatilu, pored kreveta, na poslu u kancelariji.

Na pitanje kada i zašto je počeo da koristi sprejeve za nos, navodi da je gledajući reklame za izvesne sprejeve pomislio kako bi se osećao sjajno zato što bi mogao da udahne tako duboko kroz nos i da bi osetio sjajno sve mirise oko sebe.

Naposletku, kupio je jedan od sprejeva i počeo je da ga koristi da bi disao što bolje kroz nos. Nažalost, ovaj efekat je trajao samo privremeno. Nije ni slutio da bi mogao stvoriti zavisnost od kapi za nos.

Problem je u tome što se ovakav sprej za nos ili kapi za nos mogu koristiti samo povremeno i nikada duže od nekoliko dana, u suprotnom lako se može javiti zavisnost od kapi za nos. Tokom vremena, pacijenti će početi da koriste sprejeve i kapi za nos sve češće i češće da bi postigli traženi efekat. Ukoliko pacijenti pokušaju da prestanu sami, javiće se jaka kongestija u nosu i to će ih vratiti na početak tako da će vrlo brzo ponovo početi da stavljaju kapi ili sprej.

Veliki broj sprejeva za nos u sebi sadrže aktivne supstance kap što su oksimetayolin, fenilefrin, pseudoefedrin i zato bi trebalo jasno da stoji upozorenje koje kaže “ČUVAJ SE” jer mogu stvoriti zavisnost od kapi za nos.

Na svu sreću postoje različite opcije tretmana ovog stanja, ili oboljenja.

Medikdent je mesto gde možete obaviti pregled i rešiti sve nedoumice vezane za ovaj problem uz pomoć otorinolaringologa. Zakažite pregled, konsultujte stručnjaka iz ove oblasti i saznajte da li imate ozbiljan problem.

Treba naglasiti da neke druge vrste sprejeva kao što su npr. intranazalni kortikosteroidi ili antihistaminski sprejevi ne stvaraju zavisnost. Dr Nemanja Pejaković, specijalista otorinolaringolog Vam može pomoći i dati savet kako da rešite ovaj problem. ORL Novi Sad, Medikdent.

O autoru

Specijalista otorinolaringolog, obavlja sve vrste dijagnostičkih pregleda oboljenja vezanih za oboljenja uva, grla i nosa, i regije glave i vrata. Pohađao veliki broj domaćih i stranih kongresa, simpozijuma i kurseva, nosilac sertifikata sa istih. Iskustvo stekao radom u Kliničkom centru. Kao mlad doktor edukovao se u Švajcarskoj, renomiranoj školi otorinolaringologije u Austriji.

dr Nemanja Pejaković

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20