Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Tonzilektomija - operacija krajnika kod odraslih i dece

Tonzilektomija - operacija krajnika kod odraslih i dece

Da li (tonzilektomija) operacija krajnika kod odraslih i dece negativno utiče na ljudsko telo ili imuni sistem kod odraslih osoba i dece?

Tonzile ili krajnici su u osnovi limfne žlezde koje su na površini (u ovom slučaju u ustima) i gde ih možemo videti. Većina limfnih žlezda su locirane ispod kože gde ih samo možemo napipati, ali ne i direktno videti. Kao takve, tonzile ili krajnici su deo imunog sistema koji nam pomaže da se odbranimo od infekcije. U stvari, za krajnike možemo da kažemo da proizvode antitela.

Ovo nas upućuje na razmišljanje, šta se dešava i koji su negativni efekti kod operacija krajnika kod odraslih i dece tj. načinimo tonzilektomiju? Ako uopšte postoje negativni efekti, koji su i koliko je ozbiljna operacija krajnika kod odraslih i dece? Koji deo imunog sistema nam može biti ugrožen?

Unazad oko 40 godina su rađene različite studije i različita istraživanja na ovu temu u pokušaju da se dođe do odgovora. Ispitano je na hiljade pacijenata i na kraju je donet zaključak da operacija krajnika kod odraslih i dece (tonzilektomija) uopšte ne prave problem imunom sistemu, niti ga oštećuju.

Studije su dizajnirane tako da su rađeni najrazličitiji imunološki testovi i ispitivanje imunog sistema pre i posle operacija krajnika kod odraslih i dece, kao i testovi da li je došlo do nekih drugih promena u telu.

Testovi su uključivali ispitivanja antitela ( IgG, IgA, IgM, IgA ), sistem komplementa i ćelijski imunitet.

U malom broju studija (u 4 ispitivanja od 35) došlo se do zaključka da je telo nakon operacije počelo da proizvodi manje antitela nego pre operacije krajnika. Međutim, najčešći razlog zašto se operacija krajnika kod odraslih i dece izvodi jeste taj što ljudi imaju česte upale krajnika, često su bolesni, ne mogu da piju hladna pića, gazirana pića, jedu sladoled itd. Na kraju, kada se krajnici sklone, telo više u sebi nema izvor infekcije koji su činili sami krajnici i to je objašnjenje zašto su neki autori dobili smanjenu proizvodnju antitela nakon tonzilektomije.

Zato ako sebi ili drugima često kažete: ne mogu da pijem gazirana pića, ne smem ništa hladno da popijem, stalno osećam peckanje u grlu, nakuplja mi se „nešto“ belo u krajnicima, to što se nakuplja u krajnicima ima neprijatan miris, posetitie otorinolaringologa i posavetujte se u vezi stanja vaših krajnika.

Medikdent je mesto gde možete obaviti ovaj pregled, i rešiti sve nedoumice vezane za ovaj problem uz pomoć otorinolaringologa. Dr Nemanja Pejaković, ORL specijalista, lekar sa iskustvom u ovoj oblasti, uspešno dijagnostikuje i obavlja eventualne operacije krajnika.

O autoru

Specijalista otorinolaringolog, obavlja sve vrste dijagnostičkih pregleda oboljenja vezanih za oboljenja uva, grla i nosa, i regije glave i vrata. Pohađao veliki broj domaćih i stranih kongresa, simpozijuma i kurseva, nosilac sertifikata sa istih. Iskustvo stekao radom u Kliničkom centru. Kao mlad doktor edukovao se u Švajcarskoj, renomiranoj školi otorinolaringologije u Austriji.

dr Nemanja Pejaković

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20