Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Sekretorni otitis

Sekretorni otitis

Sekretorni otitis media definisan je kao stanje sa sekretom u srednjem uvu, iza intaktne bubne opne, bez simptoma i znakova akutne inflamacije. Predstavlja jedno od najčešćih oboljenja kod dece predškolskog uzrasta. Nije izolovano oboljenje dece, može se javiti i kod odraslih ali ređe.
Glavni simptom oboljenja je oslabljen sluh koji odrasli lako detektuju i prijavljuju poremećaj slušanja, a kod dece se manifestuje na način da pojačavaju televizor, ne odgovaraju na poziv roditelja ili okoline, zaostaju sa razvojem govora. U 40 - 50 % slučajeva ni roditelji ni deca ne zapažaju nikakve simptome bolesti.
Lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti često ne prepoznaju ovo oboljenje i ne razlikuju ga od akutnog zapaljenja srednjeg uva, što je donekle i normalno jer nisu usko specijalizovani za bolesti uva, grla i nosa. Oboljenje je široko rasprostranjeno u dečjem uzrastu. Naučni izvori navode da preko 90% dece do 7 godine prođe sa jednom epizodom sekretornog otitisa do 7 godine života. Ovo stanje pojave sekreta iza bubne opne može i samo da prođe, spontanim izlivanjem sekreta kroz Eustahijevu tubu i ulaskom vazduha u prostore srednjeg uva ali u 5- 10% ostavlja sekvele: ireverzibilne promene na bubnoj opni i srednjem uvu, dugotrajna nagluvost i zastoj razvoja govora i jezika.
Predstavlja problem i za najrazvijenije zemlje gde se izdvajaju ogromna sredstva za identifikaciju ovog oboljenja i blagovremeni tretman. Potrebno je podstaći ranu detekciju strukturnih abnormalnosti bubne opne koje su udružene sa sekretornim otitisom. Najbolji i svakako najefikasniji način je poseta otorinolaringologu koje će pogledati bubnu opnu pod mikroskopom, načiniti timpanometrijski pregled i sa sigurnošću utvrditi da li se radi o ovom stanju.
Tretman ovog stanja obuhvata praćenje deteta u toku nekoliko meseci sa odgovarajućim tretmanom, a ukoliko ne dođe do odgovora na ovakav vid lečenja, neophodna je kratka hirurška intervencija sa postavljanjem aeracionih cevčica.

O autoru

Specijalista otorinolaringolog, obavlja sve vrste dijagnostičkih pregleda oboljenja vezanih za oboljenja uva, grla i nosa, i regije glave i vrata. Pohađao veliki broj domaćih i stranih kongresa, simpozijuma i kurseva, nosilac sertifikata sa istih. Iskustvo stekao radom u Kliničkom centru. Kao mlad doktor edukovao se u Švajcarskoj, renomiranoj školi otorinolaringologije u Austriji.

dr Nemanja Pejaković

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20