Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

USLUGE

Pravilno pranje zuba - redovno pranje zuba

Pravilno pranje zuba - redovno pranje zuba

PRAVILO PRANJE ZUBA
Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba. Iako je pranje zuba jednostavan postupak, većina ljudi je sprovodi nepravilno.

Za pravilno pranje zuba potrebno je koristiti kratke, otsečne, ali ipak nežne pokrete četkicom, i posebnu pažnju posvetiti liniji desni, teško dostupnim bočnim zubima, kao i prostorima oko plombi, krunica, ortodontskih bravica.

Svaka tehnika pranja je prihvatljiva ako se njenom primenom uspešno odstranjuje dentalni plak, a koja ne oštećuje zube i meka tkiva.. Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

ZUBI SE PERU VERTIKALNIM POKRETIMA od desni ka ivici zuba.

Glava četkice se postavlja paralelno sa zubnim nizom, tako da vrhovi vlakana četkice leže na gingivi pod uglom od 45°. Tada se četkica pomjera ka okluzalnoj ravni uz istovremenu rotaciju. Pokreti četkice se uvijek vrše od gingive ka okluzalnim (griznim) površinama. Kaže se da četkicama peremo zube u smjeru njihovog nicanja, a djeci se za gornju vilicu daje metaforički primer „kako pada kiša“, tj. „kako trava raste“ za donju. Glava četkice treba da obuhvati 3 zuba, a pokrete ponoviti makar 8 puta. Morate oprati sve površine na svakom zubu. Površinu zuba ka obrazu, površinu zuba ka jeziku tj nepcu i na kraju površinu zuba kojom žvaćete.

Po završenomo temeljnom pranju zuba, ne zaboravite da četkicom očistite i poleđinu jezika, jer se u ovoj reljefnoj površini često zadrže sitni ostaci hrane i bakterije koji mogu biti uzrok neprijatnog zadaha.

Pranje zuba bi trebalo da traje najmanje 2-3 minuta. Zube treba prati posle svakog obroga, a najmanje 2x dnevno, ujutru i uveče.

MedikDent NS - stomatoloska ordinacija Novi Sad

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20