Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

USLUGE

Pravilna upotreba konca - kako se koristi zubni konac

Pravilna upotreba konca - kako se koristi zubni konac

Pravilna upotreba konca za zube ili kako se koristi zubni konac? Prvo pravilo glasi: zubni konac se koristi posle pranja zuba zubnom četkicom.

Pravilnom upotrebom zubnog konca uklanja se plak i ostaci hrane sa onih mesta do kojih je teško ili nemoguće dopreti zubnom četkicom.

Vlakna četkice za zube ne mogu da očiste mesta na kojima se zubne površine dodiruju (aproksimalne površine zuba). Čak 35 % površine zuba ostaje neočišćeno.Vremenom na tim mestima dolazi do nakupljanja dentalnog plaka i sledstvenog nastanka karijesa, upale desni i pojave neprijatnog zadaha iz usta. Zbog toga je jako važno da svakodnevno koristite konac za zube.
Kako bi upotreba dentalnog konca bila što efikasnija, koristite sledeću pravilnu tehniku:

* Otkinite 20-ak centimetara dentalnog konca. Namotajte veći deo otkinutog konca oko svojih srednjih prstiju, ostavljajući 4-5 cm konca slobodno između prstiju. Ovaj deo konca koristite za čišćenje.

* Držite konac palčevima i kažiprstima obe ruke i pažljivo ga unesite u prostor između dva zuba.

* Nežno prislonite konac uz bazu svakog zuba, zalazeći nešto ispod linije desni. Ne gurajte previše pod desni. Pažljivo dozirajte silu pritiska, kako biste izbegli povrede mekih tkiva oko vrata zuba.

* Izvucite konac iz međuzubnog prostora, istim putem kojim ste ga uneli.

* Kako u svakom međuzubnom prostoru postoje dve površine susednih zuba, ovaj postupak je potrebno izvesti dva puta za svaki međuzubni prostor, prislanjanjući konac prvo uz jedan, a potom uz drugi zub.

* Za svako unošenje konca u međuzubni prostor koristite čist deo konca.

* Ako Vam konac na nekoj površini zuba zapinje, obratite se stomatologu da otkloni prepreku. A prepreka moze biti loše postavljena plomba, protetska nadoknada ili zubni kamenac.

Konac za zube se koristi jednom dnevno, a najbolje je uveče pre odlaska na spavanje.Konac se koristi pre pranja zuba četkicom, jer je dejstvo fluorida iz paste za zube bolje kada se iz interdentalnih prostora očiste naslage. Tada fluoridi nesmetano deluju na zubne površine.

Kod postojanja jakih međuzubnih kontakata može se desiti da konac za zube otežano prolazi u međuzubni prostor. Ovaj problem se može rešiti korišćenjem navoštenog ili monofilamentnog konca za zube.

Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca za zube to ne znači da treba da prestanete da ga koristite. Naprotiv, posvetite još više vremena i pažnje čišćenju međuzubnih prostora koncem.

Držači za zubni konac predstavljaju odlično rešenje za pacijente koji imaju ograničene manuelne sposobnosti i za roditelje koji aktivno učestvuju u održavanju oralne higijene kod male dece.

Konac za zube danas možete kupiti na svakom koraku – u apoteci, drogeriji ili u marketu. Cena je oko 250 dinara. Pakovanje od 50 m konca može potrajati do 3 meseca.

MedikDent NS - stomatoloska ordinacija Novi Sad

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20