Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Povlačenje desni - recesija gingive

Povlačenje desni - recesija gingive

Povlačenje desni - recesija gingive (Gingivalna recesija), ne može se smatrati bolešću, ali predstavlja promenu koja vremenom stvara različite probleme i koju svakako treba tretirati. Obeležje ove pojave jeste povlačenje gingive bez prisustva znakova upale i ekspozicija vrata zuba, koja sa sobom nosi subjektivni osećaj nelagodnosti u smislu pojačane osjetljivosti zuba na termičke i mehaničke nadražaje. Pored ovih simptoma, povlačenje desni i eksponiran koren zuba, za posledicu imaju akumulaciju štetnih bakterijskih produkata, čime se povećava rizik od razgradnje cementa korena zuba i nastanka karijesa vrata zuba, kao i postepene upale desni. Recesiju gingive pacijent najčešće uoči kao estetski problem, naročito u frontalnim partijama zubnog niza, što najčešće i bude povod javljanja stomatologu

Uzroci povlačenja desni mogu biti (Povlačenje desni - recesija gingive)
OKLUZALNA TRAUMA . Okuzalna trauma nastaje kada prilikom zatvaranja vilice neki zubi dolaze u kontakt pre ostalih zuba i tada dolazi do njihovog prevelikog opterećenja (trauma). Tada dolazi do destrukcije desni i koštanog tkiva. Postoje dva uzroka ranog kontakta zuba. Prvi je Gubitak zuba, kada dolazi do naginjanja preostalih zuba u vilici i njihovog pomeranja i tada dolazi do nepravilnog opterećenja tih zuba. Takođe, problem je i "isplivavanje" zuba iz suprotne vilice u novonastali prostor. Drugi razlog su Ortodontske anomalije zuba i/ili zubnih nizova. Zbog nepravilnog rasporeda zuba u vilici dolazi i do neravnomernog opterećenja. U ovom slučaju može doći i do otežanog čišćenja usne duplje usled nepristupačnosti određenih delova vilice što može biti veoma loše. LOŠA TEHNIKA ČETKANJA ZUBA (u koliko nije pravilno pranje zuba) može biti uzrok povlačenja desni. Treba izbegavati agresivno pranje zuba (veći pritisak nego što je potrebno, previše tvrda četkica, pranje zuba horizontalnim pokretima). VISOKI PRIPOJI FRENULUMA I PLIKA- usled poremećaja u razvoju pripoj frenuluma i plika (sluzokožni nabori u ustima) može biti u neposrednoj blizini ivice gingive. Tada se u toku žvakanja hrane, mimike, pranja zuba idr, preko njih prenosi vuča na gingivu usled čega se ivica desni odvaja od zuba i dolazi do njenog pomeranja i ogolićavanja vrata zuba. NEADEKVATNI PROTETSKI RADOVI I PLOMBE mogu biti uzrok povlačenja desni.

Razlozi zbog kojih je potrebno recesije sanirati su sljedeći:
• Estetski/kozmetički zahtjevi
• Nastaje preosjetljivost površine korijena
• Nastaju karijesne lezije na površini korijena
• Nastaju defekti u površini korijena (cervikalne abrazije)
• Potrebno promeniti položaj marginalnog tkiva kako bi se olakšalo provođenje oralne higijene
Prije svake kirurške korekcije gingivnih recesija potrebno je promijeniti nepodesne navike pacijenta.
• Prvi korak ka tome je promjena načina četkanja zuba koju će specijalist parodontolog pokazati pacijentu. Pacijenti moraju shvatiti da je jedini način, kako bi terapija ovakvih defekata bila uspješna,
• Drugi korak je da tkivo prije zahvata mora u potpunosti biti bez naslaga plaka ili zubnog kamenca tj. ne smije krvariti. Zahvati se ne provode kod pacijenata koji imaju lošu oralnu higijenu i kod kojih je tkivo upaljeno jer neprekidna prisutnost plaka u području tkiva koje cijeli, sprječava njegovo adekvatno lecenje i ne dovodi do željenog rezultata.

Takodje je potrebno eliminisati traumatski kontakt selektivnim brusnjem zuba, nadoknaditi ekstarhovani zub- protetstka rehabilitacija, ispravljanje nepravilnog polozaja zuba- ortodontska terapija, hirurška korekcija visoko postavljenih frenuluma i plika, zamena neadekvatnih protetskih radova.

Danas se primenjuju različite hirurške tehnike za prekrivanje eksponiranih korenova zuba, odnosno u zbrinjavanju recesija. Određenim hirurškim postupcima moguće je otkloniti nastale estetske nedostatke, rešiti problem eksponiranog korena zuba, preduprediti nastanak karijesa cementa korena, što je najznačajnije, omogućiti uslove za efikasniju kontrolu zubnog plaka.

Povlačenje desni važno je prepoznati kao stanje koje nije prirodno, koje ima uzrok nastanka pa tako i posljedice, te ga je zbog toga važno dijagnostifikovati i na vrijeme liječiti.
Sve detalje o tome kako se treba ponašati nakon zahvata, kojima je za cilj prekrivanja korijena zuba, pacijent će dobiti od parodontologa. Kod zahvata prekrivanja površine korijena često se koriste transplantati s nepca kako bi se nadoknadilo izgubljeno meko tkivo. Pacijenti se ne moraju bojati ovakvog zahvata koji je vrlo predvidljiv, iako treba imati na umu da je svaki hirurški zahvat povezan s određenim rizikom.
Pacijenti su cesto sumnjicavi u pogledu dugotrajnosti postignutih rezultata. Ako se gore navedeni uslovii uspostave prije nego se zahvat provede, stabilnost postignutih rezultata godinamaje vrlo visoka.

U koliko Vam je potreban dobar stomatolog Novi Sad, Medikdent je mesto gde možete obaviti besplatan pregled i rešiti sve nedoumice vezane za Vaš problem.

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20