Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Na Vaša pitanja odgovara dr Nemanja Pejaković

Na Vaša pitanja odgovara dr Nemanja Pejaković

1. Dobar dan doktore, imam često svrab u ušima. Zanima me da mi kažete da li je to moguće rešiti? Mene uši ne bole, dobro čujem, ali svrab je nepodnošljiv. (Maja 25 god, Novi Sad)

Poštovana,
svrab u ušima je česta žalba naših pacijenata. Nekoliko razloga postoji zbog kojih se taj problem javlja i vezane su za ušnu mast (cerumen), alergije, eventualno ako dlačica u spoljašnji slušni kanal i drugo. Naravno postoje i drugi uzroci kao što su dermatitis (zapaljenje) kože zvukovoda, gljivice u zvukovodu itd. Potrebno je obaviti pregled i savetovanje u vezi sa Vašim problemom. Možete zakazati pregled u ordinaciji MEDIKDENT i rešiti Vaše nedoumice.


2. Doktore, moje dete ima 4 godine i skoro svaki dan joj pomalo curi krv iz nosa, ako je prehlađena pa kad duva nos onda i jače. (Dunja - Beograd)

Poštovana,
uzrasno mala deca imaju fine i tanane strukture unutrašnjosti nosa. Tako isto i krvni sudovi koji se nalaze u unutrašnjosti nosa kod male dece su osetljivi. Oni ishranjuju različite delove nosa i svi se sustiču u prednjem delu nosne pregrade. To je mesto odakle se najčešće javljaju krvarenja iz nosa ili epistakse. U lečenju ponavljanih epistaksi ORL specijalista ima važnu ulogu jer se pregledom utvrđuje mesto odakle se krvarenje javlja, a potom se terapeutski deluje u smislu korišćenja različitih krema, gelova, dodatkom nekih suplemenata u ishrani ili kod upornih krvarenja, spaljivanjem odnosno kauterizacijom krvnih sudova. Možete zakazati pregled u ordinaciji MEDIKDENT i rešiti Vaše nedoumice.


3. Ustanovljena mi je alergija na ambroziju prošle godine i dobila sam lekove tada da pijem tako da mi je malo bolje, ali sam čula da postoji i neki drugi načini za lečenje alergije? (Marija 19 - Podgorica)

Poštovana,
svako može u jednom peirodu svog života da dobije alergijsku kijavicu, ali ipak postoje mnogo veće šanse kod osoba čiji roditelji i bliski srodnici imaju različita alergijska stanja, uključujući tu i astmu, ekceme i dr. Najbolji način kontrole alergijske kijavice je izbegavanje kontakta sa alergenom. Lekovi koji se koriste su na različitim osnovama formulisani i govori se najčešće o preparatima koji se piju ili se ubrizgavaju u nos u obliku sprejeva. Možete zakazati pregled u ordinaciji MEDIKDENT i rešiti Vaše nedoumice.


4. Doktore, moje dete ima 4.5 godine i slabije čuje. Traži da se pojača TV, kad ga zovem neće da se okrene, moram da vičem. Da li mi možete pomoći? (Jovana – Novi Sad)

Poštovana,
jedno od najčešćih oboljenja kod zdrave dece predškolskog uzrasta je problem sa krajnicima, trećim krajnikom pa i oslabljenim sluhom. Ovo stanje ili oboljenje koje se javlja i koje bi moglo biti jedno od razloga za slabiji sluh Vašeg deteta je tzv sekretorni otitis. Naravno postoje i druga stanja koja dovode do oštećenja sluha, ali je ovo najčešći razlog u pomenutom uzrastu kod dece koja su prethodno dobro čula. Da bi se ipak sa sigurnošću moglo utvrditi o čemu je reč preporučuje se poseta otorinolaringologu koje će pogledati bubnu opnu pod mikroskopom, načiniti timpanometrijski pregled i sa sigurnošću utvrditi da li se radi o ovom stanju. Možete zakazati pregled u ordinaciji MEDIKDENT i rešiti Vaše nedoumice.


5. Bio sam na bazenu i imam bol u desnom uvu, jako boli i slabije čujem. Počeo je i obraz da mi otiče, molim za savet!!! (Petar 32 god – Novi Sad)

Poštovani,
“swimmer`s ear“ ili plivačko uvo je infekcija koja se javlja upravo ovako kako ste Vi opisali. Iskreno, nisam siguran da ste u stanju sami da rešite to stanje te Vas savetujem da zakažete pregled. Potrebno je delovati i lokalno na infekciju a često i sistemski uz skoro svakodnevnu toaletu zvukovoda. Možete zakazati pregled u ordinaciji MEDIKDENT i rešiti Vaše nedoumice.

O autoru

Specijalista otorinolaringolog, obavlja sve vrste dijagnostičkih pregleda oboljenja vezanih za oboljenja uva, grla i nosa, i regije glave i vrata. Pohađao veliki broj domaćih i stranih kongresa, simpozijuma i kurseva, nosilac sertifikata sa istih. Iskustvo stekao radom u Kliničkom centru. Kao mlad doktor edukovao se u Švajcarskoj, renomiranoj školi otorinolaringologije u Austriji.

dr Nemanja Pejaković

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20