Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Lečenje periapikalnih procesa na vrhu korena zuba - nehiruško i hiruško

Lečenje periapikalnih procesa na vrhu korena zuba - nehiruško i hiruško

Periapikalne lezije su zapaljenske promene lokalizovane u predelu vrha korena zuba oko kosti koja ga okružuje. Uzrok njihovog nastanka je u najvećem broju slučajeva infekcija zubne pulpe koja nastaje kao posledica karijesa.

Trauma zuba takođe može biti uzrok nastanka ciste na vrhu korena.

Najčešće, periapikalne lezije od samog početka su hroničnog karaktera tako da nastaju i uvećavaju se uz vrlo blage simptome ili potpuno bez simptoma. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje granuloma ili ciste su:

• promena boje zuba
• zubi sa velikim karioznim lezijama kao i avitalni zubi sa velikim plombama,
• rasklačenje zuba,
• otok u predelu vrha korena zuba,
• postojanje fistuloznog otvora u predelu korena.

U određenom momentu, kada periapikalne promene dostignu odgovarajuću velićinu, ili broj i virulentnost mikroorganizma savlada odbrambene mogućnosti organizma tj dođe do pada imuniteta ogranizma, proces iz mirne faze prelazi u akutnu fazu gdje simptomi bolesti postaju izraženiji:
• bol i osećaj da je zub duži u odnosu na druge zube,
• kao i simptomi koji prate sve infekcije: otok, crvenilo, temperatura i poremecaj funkcije.

Lečenje periapikalnih procesa:


Konzervativno- nehirurško lečenje
U našoj ordinaciji uspešno se leče periapikalni procesi nehirurškim putem u nekoliko seansi. To podrazumeva mehaničko čišćenje kanala korena zuba, ispiranje i aplikaciju odgovarajućeg leka. Intervencija je bezbolna, nema postoperavih tegoba kao što su bol i otok.

Hirurško lečenje
Hirurška procedura obuhvata resekciju korena zuba (apikotomiju) koja podrazumeva odstranjenje inficiranog vrha korena uz istovremenu kiretažu (čišćenje) patološkog procesa iz kosti.

MedikDent NS - stomatoloska ordinacija Novi Sad

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20