Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Krvarenje desni u trudnoći

Krvarenje desni u trudnoći

Treba obratiti posebnu pažnju na krvarenje desni u trudnoći odnosno na higijenu i zdravlje zuba i desni. Vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja i gubitka zuba. Zubi se u trudnoći ne menjaju, njihova struktura ostaje ista. Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog gubitka kalcijuma-dekalcifikacije. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba.

Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa. U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osetljiviji na bakterij i može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba. Zaplašene krvarenjem, trudnice obično posustaju sa redovnim održavanjem higijene usta i prestaju sa pranjem zuba posle svakog obroka. A upravo to bi doprinelo da desni ojačaju, da se krvarenje ublaži i izbegnu promene koje se u ustima događaju. Preosetljivost desni i krvarenje može da potraje tokom cele trudnoće. Kada se posle porođaja hormoni vrate na svoj fiziološki status, prestaje i pojava gravidnog gingivitis tj krvarenja desni u trudnoci. Međutim, usled neažurnosti, ili neupućenosti u pravilnu negu zuba, nastaju sekundarne posledice: karijes, kao i da upala desni progredira u parodontopatiju tj da dodje do klaćenja i ispadnja zuba.

Jutarnje mučnine i povraćane


U želudcu se nalaze kiseline koje mogu oštetiti gleđ zuba, zbog toga Vam savetujem da ne perete zube odmah nakon povraćanja, da ne biste doprineli većem oštećenju gleđi. Umesto toga, dobro isperite usta prvo vodom, a zatim rastvorom sode bikarbone- u čašu tople vode rastvoriti jednu kašičicu sode bikarbone. Operite zube, tek nakon sat vremena.

Kako problemi sa zubima utiču na bebu?


Usled parodontopatije može doći do prevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine. Zbog toga je važno da se na vreme obratite lekaru i preduzmete neophodne korake da sprečite pojavu parodontopatije. Pored toga, infekcija desni ili usta, takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma, i tako izazvati komplikacije u trudnoći, ili čak spontani pobačaj.

Da li su stomatološke intervencije u trudnoći bezbedne po plod?


Najbolje je da se kod stomatologa dođe pre trudnoće, u periodu dok se trudnoća planira, radi sanacije eventualnih problema. Što se intervencija tiče, sve ih treba izbegavati u prva tri meseca. U tom periodu je placentualni krvotok najpropustljiviji, tako da pojedini medikamenti mogu da deluju toksično na plod. Drugo tromesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije.Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema. Aposolutno mora da postoji sinhronizacija u delovanju ginekologa i stomatologa kada je pacijent trudnica.

MedikDent NS - stomatoloska ordinacija Novi Sad

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20