Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

USLUGE

Disanje na usta - posledice u stomatologiji

Disanje na usta - posledice u stomatologiji

Disanje na usta je loša navika koja može da bude prouzrokovana brojnim razlozima, kao na primer - opstrukcija nazalnih puteva izazvana alergijom, polipima u nosu, devijacijom septuma, uvećanje tonzile (krajnici), česte respiratorne infekcije.

Pa čak i kada se otklone uzroci koji su doveli do ovog problema, što je pitanje za specijalistu otorinolaringologije, navika ostaje i treba je ispraviti, jer dovodi do dugoročnih štetnih efekata:

1.Poremećaj u razvoju lica i dentalnih lukova
U slučaju disanja kroz usta, čitavo telo zauzima jedan prinudan položaj. Vratna kičma se savija za nekih 5-6 stepeni,da bi se donja vilica spustila i olakšala vazduhu da uđe, što ostavlja posledice na kičmeni stub. Ovu pojavu će pratiti neprirodno položaj jezika, što će usloviti uskost gornje vilice i formiranje visokog nepca. Nerazvijena gornja vilica dovodi do funkcionalno nepravilnog zagrižaja. Mesta za nicanje zuba sigurno neće biti dovoljno, što je praćeno nepravilnim postavljanjem stalnih zuba, što zahteva ozbiljan ortodontski tretman.

2. Oralno zdravlje
Prilikom disanja na usta, izostaje pozitivan efekat pljuvačke, kao sto je
a) vlaženje - dolazi do sušenja usne duplje, desni u frontu postaju crvene i otečene, tj dolazi do gingivitisa, koji ako se ne leči prelazi u parodontopatiju, ozbilno oboljenje potpornog tkiva zuba.
b) baktericidan efekat - pljuvačka održava baznu pH vrednost usne šupljine, što u ovom slučaju nije omogućeno, sredina u ustima postaje kisela, omogućava razvoj bakterija, koje potpomažu razvoju gingivitisa i dovode do nastanka karijesa. Javlja se zadah iz usta, naročito ujutru.

3. Poremećaj spavanja i prekid disanja
Što vodi dnevnom umoru, smanjenu kocentracije, a može da dođe do negativnog promene ponšanja, kao i glavobolje.

Neophodno je pacijenta postepeno vraćati na pravilnu funkciju. To se postiže individualnim funkcionalnim ortodontkim aparatima.

O autoru

Specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima ordinacije. Specijalističke studije dve godine u Beogradu i godinu dana u Novom Sadu, završila 2016 godine. Pohadjala vise kurseva u oblasti protetike, protetike na implantatima, cirkon keramičkih krunica i faseta. Izuzetna u estetskoj stomatologiji, vodi se sloganom da perfekcija nije delo, vec navika.

dr Ivana Vukotić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20