Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

USLUGE

BELJENJE ZUBA

BELJENJE ZUBA

Metoda kojom možete dobiti blistav, holivudski osmeh je izbeljivanje zuba. Izbeljivanje je vrlo popularna, kozmetska metoda koja nam omogućava da celu krunicu posvetlimo za par nijansi. Ova procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica.
Prirodna boja zuba dobija se sabiranjem svih boja zubnih struktura (gleđ,dentin,pulpa ). Normalna boja gleđi je bela, ali ona je i transparentna(providna), tako da zub dobija žućkastu boju od dentina koji se nalazi ispod gleđi. Pošto je dentin u bliskom odnosu sa zubnim živcem (pulpom) njegova boja može da se menja upijanjem različitih materija i na taj način zub može da postane tamniji. Starenjem gleđ zuba postaje mutnija i sivlja, tako da i redovno pranje zuba, ne može da spreči promenu boje zuba.

Za beljenje se koriste preparati na bazi peroksida različitih koncentracija 5%-38%. Beljenje je moguće izvesti u kućnim i u ordinacijskim uslovima.

Za kućno izbeljivanje koriste se peroksidi sa manjim koncentracijama, a sprovodi se tako što se pacijentu naprave kalupi njegovih zuba od silikonske mase. U te kalupe pacijent ubacuje pastu za beljenje i navlači ih preko zuba. Potrebno je da se pacijent konsultuje sa svojim stomatologom i da se pridrzava uputstava koliko i kada će nositi ove kalupe.

Ordinacijska metoda izbeljivanja zuba je slična samo što u ovom slučaju proces samog beljenja traje znatno kraće iz razloga što su koncentracije preparata znatno veće i efekat beljenja dobija se posle jednog tretmana. Prethodno se vrši zaštita pripojnog sloja gingive, kako tokom izbeljivanja ne bi meka tkiva gingive bila oštećena. Hemijskom aktivacijom karbamid peroksida 35% uz pomoć aktivatora, koji se nanosi na vidljivu stranu gleđi prednjih zuba. Aktivirani karbamid peroksid je gel crvene boje koji se nanosi na gleđ i ostavlja da stoji 15-20min nakon čega se ispira i proverava rezultat. Ovaj postupak se može maksimalno ponoviti još 2 puta u toku iste seanse. Pravi rezultati mogu se videti posle nedelju dana, pošto sam proces beljenja traje i par dana nakon intervencije .Takođe, uz upotrebu preparata za izbeljivanje koriste se i zoom lampe, koje skraćuju vreme izbeljivanja tako što dodatno aktiviraju preparate i povećavaju njihovu efikasnost. Dobra stvar je što se beljenjem mogu izbeliti i umrtvljeni (bez zivca) potamneli zubi.

Važno je napomenuti da sredstvo za izbeljivanje neće imati učinka na ispune (plombe) i protetske nadoknade (krunice, mostovi), pa je preporučljivo promeniti ih najranije 15 dana nakon izbeljivanja. Osobe koje pate od parodontalnih oboljenja (gingivitis i parodontopatije) ili oni s osetljivim zubima nisu kandidati za izbeljivanje. Ako nosite aparatić za zube morate pričekati kraj ortodontske terapije. Trudnicama i dojiljama savetuje se da odgode postupak izbeljivanja. Pre beljenja neophodno je popraviti sve zube, ukloniti meke i tvrde naslage na zubima i sanirati upalu desni.

Rezultat izbeljivanja je strogo individualan i zavisi od mnogih faktora (tip prebojenosti zuba, od učestalosti konzumiranja tamnih pića i cigareta). Kod nekih pacijenata rezultat beljenja može biti samo jedna nijansa, dok se kod drugih zubi mogu prosvetliti i do nekoliko nijansi. Neželjenja deljstva koja se mogu javiti nakon beljenja zuba su osetljivost zuba na hladno. Ova pojava osetljivosti zuba je prolaznog karaktera. Poslednja istraživanja pokazuju da je izbeljivanje sigurno i učinkovito. U današnje vreme većina profesionalnih sredstava ne uzrokuje oštećenje zuba i gingive.

MedikDent NS - stomatoloska ordinacija Novi Sad

O autoru

Pohađala srednju Medicinsku školu "7 april", smer laboratorijski tehničar. Nakon toga završila studije stomatologije na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu i stekla zvanje doktora stomatologije. Aktivno se usavršava i edukuje kroz kongrese, seminare i kurseve, a posebnu pažnju posvećuje najsavremenijim trendovima i metodama lečenja zuba, kao i preventivnoj, dečjoj i estetskoj stomatologiji. Pruža savremene stomatološke intervencije deci i odraslim pacijentima.

dr Dunja Stojanović Gruičić

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20