Radno vreme: Pon. - Petak: 14:00h - 20:00h | Subota 10:00h - 13:00h
Za vanredne intervencije po dogovoru.

BLOG

Alergijska kijavica

Alergijska kijavica

Dani postaju sve duži i duži, sunce je počelo da izlazi. Međutim, dok većina želi da upije prve zrake sunca, za 1 od 5 ljudi ovo je znak da alergija dolazi. Ali nema mesta očaju, malo planiranja može da učine prošlogodišnje kijanje, svrab nosa, suzenje očiju i stalno curenje iz nosa kao daleko ružno sećanje.

Polenska kijavica – šta je to?

Polenska kijavica je vrsta alergijske rakcije na polen, i to najčešće polen trave, drveća, ambrozije, i druge inhalatorne alergene.

Kada god je polen prisutan Vaša alergijska reakcija i Vaši simptomi počinju da se javljaju. Najčešće se ova vrsta alergije javlja u periodu između aprila i septembra. U zavisnosti od toga na čega neko ima preosetljivost i reakcija prati pojavu određenog alergena. Alergija na travu je načešća u proleće i leto, alergija na polen drveća od marta do maja.

Koji su simptomi ovog oboljenja?

Polenska kijavica najčešće zahvata sluznice nosa, očiju i ždrela. Ponekad se može osetiti iritacija sinusa, pluća ili simptomi slični astmi. Simptomi se javljaju sezonski u slično vreme svake godine.

Najčešći simptomi:

- Svrab u nosu, otežano disanje na nos i stalna sekrecija iz nosa
- Kijanje
- Svrab, peckanje i suzenje očiju
- Svrab u ždrelu

Manje česti simptomi:

- Bolnost u predelu sinusa
- Glavobolja
- Zviždanje i osećaj nedostatka vazduha

Ko oboleva od alergijske kijavice?

Svako može da u jednom peirodu svog života dobije alergijsku kijavicu, ali ipak postoje mnogo veće šanse kod osoba čiji roditelji i bliski srodnici imaju različita alergijska stanja, uključujući tu i astmu, ekceme i dr. Najčešće se prve reakcije javljaju u detinjstvu ili u tinejdžerskom uzrastu, ali isto tako misterizono može da nestane kao i što se javlja.

Alergijska kijavica u poslednje vreme nije rezervisana samo za mlađu populaciju nego se javlja u svim uzrasnim dobima i u svim generacijama.
Kako se leči alergijska kijavica?

Alergijska kijavica se leči pre svega od strane stručnog lica – lekara – mada u apotekama farmaceuti imaju različita sredstva koja su dostupna bez lekarskog recepta. Najbolji način kontrole alergijske kijavice je izbegavanje kontakta sa alergenom. Lekovi koji se koriste su na različitim osnovama formulisanu i govori se najčešće o preparatima koji se piju ili se ubrizgavaju u nos u obliku sprejeva.

Medikdent je mesto gde možete obaviti pregled i rešiti sve nedoumice vezane za ovaj problem uz pomoć otorinolaringologa. Zakažite pregled, konsultujte stručnjaka iz ove oblasti i saznajte da li imate ozbiljan problem.

Dr Nemanja Pejaković, specijalista otorinolaringolog, Vam može pomoći i dati savet kako da rešite svoje tegobe. ORL Novi Sad, MEDIKDENT.

O autoru

Specijalista otorinolaringolog, obavlja sve vrste dijagnostičkih pregleda oboljenja vezanih za oboljenja uva, grla i nosa, i regije glave i vrata. Pohađao veliki broj domaćih i stranih kongresa, simpozijuma i kurseva, nosilac sertifikata sa istih. Iskustvo stekao radom u Kliničkom centru. Kao mlad doktor edukovao se u Švajcarskoj, renomiranoj školi otorinolaringologije u Austriji.

dr Nemanja Pejaković

VAŽNO !!! Da bi ste napisali komentar potrebno je da se registrujete na sajt. Vaše puno ime i email neće biti objavljeni na sajtu.

Broj komentara (0)

Napišite komentar

Zanimljivi citati

Pozovite za besplatne konsultacije

+381 21/54 03 20